Sid ikke og vent på at lægen spørger om din mentale sundhed. Start samtalen selv!
Her er fem tips til at hjælpe dig med at forberede dig og guide dig til at åbne op omkring din mentale sundhed og få mest muligt ud af dit besøg.
1. Tal med lægen.
Hvis du ikke ved, hvor du skal starte med at få hjælp, kan du overveje at tage dine mentale sundhedsproblemer op under din aftale med en praktiserende læge.
Her er fem grunde til, hvorfor du bør tale med din praktiserende læge om din mentale sundhed:
A, Den mental sundhed er en integreret del af din generelle sundhed. Det ved din praktiserende læge godt, og vedkommende kan hjælpe med at se din sundhed i en helhed og sikre, at både din fysiske og mentale sundhed bliver taget hånd om.
B, Den praktiserende læge kan hjælpe med at identificere mentale sundhedsproblemer tidligt og foreslå passende behandlinger eller henvise dig til specialister, før problemerne bliver mere alvorlige.
C, Den praktiserende læge ved at personer med mentale sundhedsproblemer er i risiko for andre medicinske tilstande, såsom hjertesygdomme eller diabetes. Din praktiserende læge kan overvåge og tage hånd om disse risici.
D, Den praktiserende læge kan henvise dig til en mental sundhedsprofessionel, såsom en psykolog eller psykiater, som kan tilbyde specialiseret behandling og støtte.
E, Samtaler mellem dig og din praktiserende læge er private og fortrolige. Dette sikrer, at du kan dele dine bekymringer åbent og ærligt, hvilket er afgørende for at få den rette hjælp og støtte.
2. Forbered dit besøg.
Den praktiserende læge har begrænset tid til hver aftale, så det kan være nyttigt at tænke over dine spørgsmål eller bekymringer på forhånd.
Det vil sige, forbered dine spørgsmål til næste møde i kalenderen i Minplan. Vælg dato og tidspunkt for mødet, og under Beskrivelse, laver du en liste over, hvad du vil diskutere, og eventuelle spørgsmål eller bekymringer du måtte have. Skriv også en liste over den medicin, som du måske tager. Det er vigtigt at fortælle om al den medicin, du tager, inklusive receptfri medicin, naturlægemidler, vitaminer og kosttilskud. Gennemgå din familiehistorie. Visse mentale lidelser har tendens til at forekomme i familier. Hvis du har en slægtning med en mental lidelse, kan det betyde, at du har højere risiko. At lægen kender din familiens mentale sundhedshistorie kan hjælpe med at bestemme din risiko for visse lidelser.
3. Overvej at tage én med til mødet.
Det kan være svært at absorbere al den information, især hvis du ikke har det godt. Nogle gange er det nyttigt at tage en ledsager med. En ledsager kan være der for at støtte og hjælpe dig, vedkommende kan tage noter og huske, hvad du og lægen diskuterede.
4. Vær ærlig.
Din praktiserende læge kan kun hjælpe dig med at få det bedre, hvis du er åben og ærlig. Det er vigtigt at huske, at samtaler mellem dig og lægen er private og kan ikke deles med nogen uden din udtrykkelige tilladelse. Beskriv derfor alle dine symptomer for din udbyder og vær specifik omkring, hvornår de startede, hvor alvorlige de er, og hvor ofte de forekommer. Du bør også dele eventuelle store stressfaktorer eller nylige livsændringer, der kunne udløse eller forværre dine symptomer.
5. Stil spørgsmål.
Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, så spørg lægen om mere information. Hvis der foreslås en behandlingsmulighed, som du ikke er tryg ved eller bekendt med, så udtryk dine bekymringer og spørg, om der er andre muligheder. Det er vigtigt at huske, at der ikke er nogen “one-size-fits-all” behandling. For at finde en behandling, der fungerer bedst for dig, kan det derfor være nødvendigt at tale med en anden læge